21 Ağustos 2015 Cuma

Kolik Bebek

  Tekrardan Merhaba,

  Zaman geçtikçe kızım büyüdükçe kendime ayırabildiğim vakit genişliyor. Gün içinde yine fazla vakit bulamasam da gece mümkün olduğunca erken yatırıp dinlenmek için fırsat yaratmaya çalışıyorum. Bu sayede bloğuma zaman ayırabiliyorum. Paylaştığım postlar bir anneye bile fayda sağlayabilirse çok mutlu olurum.
  Bu postumun konusu benim için çok önemli. Çünkü kolik bebek annesi olmak hiç hiç kolay değil. Bundan sebep kolik bir bebek görsem ya da duysam hemen annesine destek olmak için tecrübelerimi paylaşırım.
  Kolik bebek nedir? Bebeklerin genelde gaz sancısı sebebiyle girdiği ağlama krizleridir. Genelde 3. ve 4. haftada başlar  3.ay sonuna doğru sona erer. Sözlük tanımı bu, fakat ben biraz daha açarak örnekle anlatmak istiyorum. Mina'nın gaz sancıları 2. haftadan sonra başladı. İlk olarak emerken ağlamaya ve huzursuzlanmaya başladı. Bu ağlamayı diğer ağlamalardan ayırabilmeniz zor değil, çünkü acı çektiği için feryat figan ağlıyor bebek. Ve ne yaparsanız yapın susması çok zor. Her bebekte değişiyor diye biliyorum ama genel olarak her gün aynı saatlerde başlayıp bir, iki, hatta üç saat bile sürebiliyor. Benim bebeğimin ağlama krizi 2 saate yakın sürerdi ve hiç aralıksız ağlardı. Gece 1.00 ile 4.00 arası bizim kolik saatimizdi, nadiren gündüz de olabiliyordu. Ağlamaktan sesleri kısılırdı, yüzü kıpkırmızı olurdu, gözyaşlarıyla ağlardı. Bir yandan da ağlarken kıvranırdı, bacaklarını çekerdi. Çaresizce sakinleştirmeye çalışsak ta sonuç alamazdık, biz de onunla ağlardık ve geçmesini beklerdik. Bu tip gaz sancılarında tıpın henüz kesin bir çözümü yokmuş. Şuradan biliyorum, bu konuyla ilgili çok araştırma yaptım, çok forum okudum, çok doktor gezip kolik hikayesi dinledim. Şöyle ki, bu durumu yaşayan anne babalar genelde ağlamalara dayanamaz soluğu acilde alırlarmış, fakat doktorlar ''Gaz sancısı.. Masaj yapın, gazının çıkmasını bekleyin telkinleriyle geri yollarlarmış ebeveynleri. Tabi ki koliği hafifletmek için gaz damlaları, kremler, yağlar vs. var ama her bebekte kesin çözüm olmuyor. Biz her emdikten sonra gazını çıkartırdık ama yinede olurdu. Kim bir akıl verse hemen uygulardım. Almanya'dan karın merhemi getirttim, ayaklarının altına günde 3 - 4 defa acı elma yağı sürdüm, sıcak havluyla karnını ayaklarını sardım ama bitmedi sancıları. Zinco ve biogai damla kullandık, bu iki damlayı bir arada kullanınca biraz faydasını gördüm diyebilirim. Yine de arada tekrarlıyordu sancıları.
  Ağlamalarının önüne geçebilmek için bir yöntem bulduk. Elektrik süpürgesi sesiyle bebeklerin sustuğu bilinen bir olaydır. Bizim de kurtarıcımız oldu. Bilgisayara elektrik süpürgesi sesini kaydettik, ağladığında açıyorduk hemen susuyordu. Bazen ağrısı şiddetli olduğunda fayda etmiyordu ama çok nadir. O sesi duyunca susuyordu dinlerken uyuya kalıyordu. Onunla beraber bizde uyuya kalıyorduk. Bir uyanıyordum ki sabah olmuş hala süpürge sesi çalışıyor. Tam 4 ay bu sesle uyuduk uyandık. Ve 4. ay ortalarında artık hareket edip dönmeye başladığı zaman sancılar bitti. Çok rahatça gazını çıkartmaya başladı.
  Bizde rahat bir nefes aldık. Loğusalık psikolojisi üzerine bebeğin kolik olması çok yıpratıcı gerçekten. Akşam oldu mu gerilmeye başlıyordum, saat ilerledikçe ağladı ağlayacak diye kalp ritmim değişiyordu. Krizleri başladığında artık bende ağlamaktan alamıyordum kendimi. Çaresizce geçmesini bekledik üç koca ay. Çok şükür ki erken bitti. Bunu dokuz ay çeken iki anne tanıyorum.
  Annenin ve babanın sakin ve soğukkanlı olması çok önemli. ''Sen yapabildin mi? '' diye sorarsanız hayır yapamadım.
  Evlat bambaşka bir şey, karşında acı çekerek ağlaması ve senin elinden bir şey gelmemesi kahrediyor. Çok samimi söylüyorum bu durumu yaşadıktan sonra geceleri duama bir dua daha eklendi;
'' Allah nerde sıkıntı çeken bebek ve anne baba varsa yardım etsin sıkıntısını gidersin.''
 

4 yorum:

  1. çok zor bi dönem kolik sancıları çok geçmiş olsun

    bloğunuzu takibe aldım bende bloğuma desteklerinizi bekliyorum :)

    http://misevimm.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. bende takibe aldım bloğunuzu sevgiler..

      Sil
  2. Ahh o gazlı günler bebeğimle oturup ağladığımı biliyorum halbuki tek çaresi kimyon çekirdeğiymiş denedik öğrendik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel çaresini bulmuşsunuz, kimyon bize pek etki etmedi. Herkeste farklı etki ediyor işte, neyse ki geçti bitti :)

      Sil